Informatieavond over de Karelskamp

18 mei 2022 19:30 - 22:00 uur

Kulturhus de Marke


Karelskamp: Wat doet deze instelling?
Een week na de fietstocht is iedereen al weer volledig uitgerust en wordt dan uitgenodigd om naar De Marke te komen om te horen van Grace Wegdam en haar collega hoe de werkwijze is in de Karelskamp, de kleinste gevangenis in Nederland.
Dit schrijft Grace alvast over haar verhaal op 18 mei:

Het leven achter de tralies.
De PI (Penitentiaire Inrichting) Almelo is de kleinste gevangenis van Nederland. Er verblijven 182 gedetineerden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld PI Zaanstad, waar 1200 gedetineerden zitten. Dit maakt dat de PI Almelo kleinschalig en laagdrempelig is en staat voor een humane bejegening.

Daar waar vroeger de gevangenen moesten tuchten en hun straf uitzitten, wordt nu gewerkt aan een zinvolle dagbesteding, het bieden van goede zorg en terugkeer naar de maatschappij.

De PI Almelo kent verschillende regiems.

Er is het Huis van Bewaring waar gedetineerden verblijven tot ze de uitspraak hebben. Het Gevangenisregiem waar ze vervolgens hun straf uitzitten en een Extra Zorg Afdeling waar gedetineerden verblijven met psychiatrische problematiek, met een verstandelijke beperking en diegene die verdacht worden van een zedendelict. In de PI Almelo (wordt ook weleens de Buurtbajes genoemd) zitten gedetineerden die verdacht worden of veroordeeld zijn voor delicten op alle gebieden. Dit kan gaan om inbraak en diefstal maar ook voor zwaardere delicten, zoals moord en afpersing.

Hoe het leven er werkelijk uitziet in een gevangenis gaan jullie horen op de informatieavond op woensdag 18 mei.

 

Het belooft een boeiende avond te worden met een kijkje achter de schermen van een niet alledaags instituut.
Komen dus, allemaal.

 

Reacties gesloten.