9 Belangrijke vragen over de coronavaccinatie

De vaccins tegen corona zijn er: vanaf januari is een ongekend grote campagne begonnen om zo
veel mogelijk mensen in te enten. In de hoop dat we straks weer langzaam het gewone leven
kunnen oppakken. Er leven veel vragen over vaccinatie. Hieronder proberen we de negen
belangrijkste vragen te beantwoorden.

 1. Welke vaccins zijn nu beschikbaar?
  Er zijn verschillende coronavaccins. In Nederland worden op dit moment de zorgmedewerkers als eersten gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Daarna krijgt Nederland, als het goed is, ruim drie miljoen doses van het Moderna-vaccin. Vanaf februari volgen waarschijnlijk nog vaccins van AstraZeneca, CureVac, Janssen en Sanofi. Senioren zullen vooral het Pfizer- en Moderna-vaccin krijgen.
 2. Wat zijn RNA-vaccins?
  De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn beide RNA-vaccins. RNA-vaccins bevatten geen levend virus. Een RNA-vaccin brengt een vetbolletje in het lichaam met daarin een stukje genetische code van het virus. De stukjes van dit ‘spike-eiwit’ worden door onze afweercellen herkend als lichaamsvreemd, waarop we afweer opbouwen tegen dit eiwit. Hierdoor worden we immuun en raken we na blootstelling aan het echte virus minder tot niet ziek. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.
 3. Hoe kan het dat het zo snel is goedgekeurd?
  De ontwikkeling van coronavaccins gaat sneller dan normaal. Dat komt doordat wereldwijd enorm veel onderzoekers zich samen inzetten om veilige coronavaccins te ontwikkelen. Ook voeren de wetenschappers verschillende fasen van het onderzoek tegelijk uit, in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd. En de beoordeling van de coronavaccins gaat ook sneller: de beoordelaars kijken al mee bij de tussentijdse resultaten van de onderzoeken. De ontwikkeling van het coronavaccin doorloopt dus dezelfde stappen als ieder ander vaccin, alleen sneller. Maar de strenge veiligheidseisen blijven gelden.
 4. Hoe veilig is het vaccin?
  We hebben in Europa en Nederland strenge eisen voor vaccins. Ook voor de coronavaccins. Anders wordt het niet goedgekeurd. De onderzoeksgroepen waarop het vaccin getest is, zijn heel groot. Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is bijvoorbeeld getest op ruim 20 duizend proefpersonen, dat van Moderna op 15 duizend.
 5. Zijn er bijwerkingen?
  Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Maar die kans is heel klein.
 6. Werkt het vaccin ook bij mensen boven de 65 jaar?
  Ja, het Pfizer-vaccin beschermt bijvoorbeeld in 95% van de gevallen tegen het coronavirus. Dat betekent dat van de 100 mensen die een inenting krijgen, er 95 beschermd zijn tegen het
  coronavirus. Binnen de groep van mensen van 65 jaar en ouder bleek het vaccin ruim 94% effectief, bij 75+ was het 100% effectief.
 7. Kun je het vaccin ook veilig geven aan mensen die kwetsbaar zijn of medicijnen gebruiken?
  Ja, het vaccin is ook veilig voor risicogroepen, zoals mensen met astma, chronische longziekten, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas (ernstig overgewicht). Omdat RNA-vaccins geen levend virus bevatten, zijn ze ook veilig voor personen die afweeronderdrukkende medicatie slikken of om andere redenen een verminderde afweer hebben. Wel is de kans groot dat het vaccin dan minder effect heeft. Overleg hierover met uw arts.
 8. Wanneer krijgen senioren het vaccin?
  De eerste senioren, behalve de zorgmedewerkers, die worden gevaccineerd zijn de
  verpleeghuisbewoners. Volgens de planning (van begin januari) zijn zij vanaf januari/februari aan de beurt. Vanaf februari de mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie. Vanaf maart volgen de thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar (via de huisarts) en de thuiswonenden van 60-75 jaar met en zonder medische indicatie (op een centrale locatie).
  Vanaf april/mei volgen de overige mensen van 18 tot 60 jaar zonder medische indicatie.
 9. Wat vindt KBO-PCOB van coronavaccinatie?
  KBO-PCOB roept haar leden op zich te laten inenten zodra dit mogelijk is. In de belangenbehartiging doen wij er alles aan vaccinatie voor senioren de hoogst mogelijke prioriteit te geven in de vaccinatiestrategie. Zo kunnen we hopelijk zo snel mogelijk weer terug naar een samenleving waarin ook senioren weer volop mee kunnen doen.
  Heeft u andere vragen?
  Ga dan naar de website www.coronavaccinatie.nl of bel naar het infonummer van de overheid: 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

You may also like...

Reacties gesloten.