Herdenking 75 jarige bevrijding

De ondergewaardeerde rol van Sovjet-Unie bij de bevrijding van het Nazi-regimein het West-Europa.

Lezing door drs. Marie-Thérèse ter Haar

Hier in West-Europa denken we bij de bevrijding van Europa in de WO2 vooral aan de strijdkrachten die geleverd werden door de VS, Canada en de Engelsen. Maar vanaf de oostkant van Duitsland was het metnameSovjet-Unie dat de kastanjes uit het vuur haalde. Voor de mensen in het westen niet echt zichtbaar en voor velen omgeven met een bepaalde geur vooral veroorzaakt door het soms gitzwarte leiderschap van Stalin. Maar toch verdient ook de Sovjet-strijder ons respect.

Dat Oostfront was tijdens de Tweede Wereldoorlog de naam voor het toneel van oorlogshandelingen in Centraal- en Oost-Europa, vanaf 22 juni1941 tot 9 mei1945. Het oostfront is berucht vanwege de vele levens die het geëist heeft en de onmenselijke manier van oorlog voeren. Gebeurtenissen die zich aan het oostfront afspeelden waren onder andere Operatie Barbarossa en de Vervolgoorlog. Het wordt beschouwd als het beslissende strijdtoneel van de gehele Tweede Wereldoorlog.

In 2020 herdenkt Nederland 75 jaar vrijheid. Wat 4 en 5 mei zijn voor ons, betekent 9 mei voor Rusland. Dan worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Miljoenen mensen gaan de straat op met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Door de Koude Oorlog is de immense bijdrage van de Sovjet-Unie – ca. 28 miljoen slachtoffers – in de vergetelheid geraakt en doordat het Westen onbekend is met de situatie na de val van het communisme, is herwaardering voor de Sovjet-slachtoffers van de strijd tegen Hitler tot nu toe uitgebleven.

In deze lezing zal de nadruk liggen op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Welke rol heeft de Sovjet-Unie gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad voor heel Europa zo cruciaal geweest? Wat leverde de overwinning op voor alle strijdende partijen?

Mevrouw drs. Marie-Thérèse ter Haar van de Ruslandacademie zal op 8 april in Hengevelde een lezing verzorgen voor de Senioren Hengevelde in het kader van de 75-jarige bevrijding. Ook niet-leden zijn van harte welkom.
Haar enthousiaste manier van spreken en haar begrijpelijke teksten zullen zeker opnieuw de toehoorders gaan boeien.

Plaats: Kulturhus De Marke Hengevelde
Wanneer: Woensdag 8 april om 19.30 uur
Niet leden betalen € 5,- voor koffie en een drankje.

You may also like...

Reacties gesloten.